Френски макарони с мока крем / Mocha macarons

френски макарони

Казват, че има десерти, които трябва да се приготвят и опитат поне един път в живота. Френските макарони са именно от тези десерти. Сестра ми си ги пожела доста отдавна, но аз все отлагах приготвянето им, защото ми се струваше доста сложно. Страхът ми от провал се засили и от споделените неуспешни опити на колеги-кулинари.

Реших да задоволя любопитството към тези изкушения, като купя готови макарони, въпреки че знаех, че няма да имат вкуса на домашно приготвените. Не успях да намеря в сладкарниците в града, но успях да открия в един от големите супермаркети.Само че, когато видях цената спрямо броя на макароните и осъзнах факта, че ще купя този изискан френски десерт от фризер,  желанието ми да ги купя рязко се изпари. Вече знаех – ще се правят макарони, пък все ще ги изядем, каквито и да се получат на вид.

Заех се с предварителната подготовка. Отделих три белтъка и ги оставих в хладилника в затворена кутиийка да отлежават. След това се отдадох на проучване на рецепти, съвети и трикове.За крем въобще не мислих, защото бях убедена в провала си, все пак щях да правя макарони за първи път. Спрях се на тази рецепта, защото е много подробна и наистина събира в себе си най-основните правила за успешен резултат. Някои от изброените съвети спазих, някои – не, но мисля че, като за първи път, се справих. Макароните не ми се напукаха и образуваха така важната и отличителна „поличка“ в основата на „черупките“.

френски макарони

Ето как ги приготвих:

ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 30 БРОЯ:

90 гр белтъци, престояли в хладилник поне 2 дни
60 гр кристална захар
щипка сол
165 гр пудра захар
75 гр смлени бадеми(аз използвах готовото бадемово брашно на Кауфланд)
15 гр какао

ЗА КРЕМА:

125 гр шоколад (70% какао)
60 мл силно, ароматно еспресо
3 с. л. захар
40 гр масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Първото нещо, което ви трябва, е кухненска везна. Аз съм човек, който не обича меренето до грам, но при макароните ме достраша да експериментирам с грамажите. Така че спазвайте ги точно, за да получите добър резултат.

След като сте измерили съставките, започнете да пресявате пудрата захар,бадемите и какаото. Аз ги пресях три пъти. Тук искам да уточня нещо. Едрите частици от бадемите, които оставаха в ситото при пресяването, ги връщах отново в сместа, така че по-едрите частици не са проблем, както пише в повечето рецепти.

Поставете белтъците в чиста и суха метална купа, добавете щипка сол и започнете да ги разбивате. На моя миксер ниската степен не работи, така че аз започнах да ги разбивам директно на високи обороти, но препоръчвам първо да разбивате на по-ниски обороти. Когато белтъците станат на пяна и удвоят обема си, увеличете оборотите (при мен това отпадна) и започнете да добавяте кристалната захар. Разбивайте докато се получи гъста и лъскава смес с меки върхове, т.е. когато вдигнете бъркалките с част от сместа тя не трябва да стои с прави, остри върхове, а трябва леко да се огъне.

Към белтъчната смес започнете да добавяте на части пресятата бадемова смес. Метода за смесване можете да видите тук. На английски тази техника се нарича „folding“.
Аз достигнах желаната консистенция с около 55-60 фолда (повторения на показаното движение). Сместа ви трябва да е средно гъста, да се стича от шпатулата на стълбичка, но постепенно да се сляга и изглажда. Готови сме за шприцоване.

Подгответе две тави с хартия за печене, която е залепена за тавата с малка част от сместа. Шприцовайте кръгчета на разстояние едно от друго с размер малко по-малък от желаната големина на макароните, защото сместа малко ще се разлее. Ако не сте сигурни, че ще можете да направите кръгчета от сместа с еднакъв размер, можете предварително да начертаете с молив кръгчета на обратната страна на хартията и да шприцовате в очертанията им, като сместа не трябва да стига до ръба на очертанието – не забравяйте, че малко се разлива. Ако решите да направите това, свършете го преди да започнете с приготвянето на сместа за макароните, защото не е хубаво готовото тесто да престоява в купата дълго време, без да е шприцовано. Ударете два-три пъти тавата с макароните в плота, за да излязат балончетата въздух.

Оставете шприцованите макарони на стайна температура, докато хванат коричка. Не се наемам да давам точно време, защото зависи от фактори като температура в стаята, влажност на въздуха и др., но поне 30 мин. Пекат се във фурна, загрята на 140 градуса, за около 15-18 минути. Тук също много зависи от фурната ви, ако се напукат значи е силна, ако след това време не можете да ги отлепите от хартията, значи им трябва още малко време във фурната. Готови са когато, след като ги извадите от фурната и леко се охладят, черупките лесно се отделят от хартията. Охладете ги изцяло върху решетка.

Направете крема. Загрейте кафето и захарта до кипене, прибавете начупения шоколад и разбъркайте до хомогенност, дръпнете от огъня и добавете студеното масло, разбъркайте, докато маслото се поеме, охладете крема на стайна температура и го прехвърлете в пош.

Слепете две по две черупките с крем. Приберете макароните в херметически затворени съдове и не ме мразете, но изчакайте 24 часа преди да ги консумирате. Ако го направите, ще се насладите на идеално балансираните на сладост макарони с дъвчаща структура, ненатрапчив шоколадов вкус и деликатен аромат на кафе.

Да ви е сладко!

френски макарони

Скъпи приятели, моля да ми помогнете в популяризирането на блога! Ако ви харесват рецептите, натиснете някое от бутончетата за споделяне, за да могат да достигат до повече хора! Харесайте и страничката ми във Фейсбук, където има още снимки, и никога няма да пропускате  нови публикации и рецепти! Благодаря ви!

One thought on “Френски макарони с мока крем / Mocha macarons

Add yours

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: