Тортата на баба от два пласта / Two-layer grandmother’s cake

Тортата на баба, домашна торта с орехи, тортичка

Както обещах, декември ще бъде най-сладкият месец в моето виртуално местенце, затова без да губя повече време ви предлагам първото предложение за торта за празничните дни.

Това ще е може би една от най-семплите торти в блога, но в същото време една от най-вкусните и най-скъпата, но не като цена, а като стойност за мен. Не знам дали, защото вкусът е свиден мой детски спомен, но всеки път, като ям от нея, ми се струва най-вкусното нещо на света. Сигурно защото тази торта приготвяше баба, а всички знаем, че бабите готвят най-вкусно. За жалост тя вече не е сред нас, но винаги е в сърцата ни и в нещата, които ни е научила да правим. Не е ли това смисълът на живота – приемствеността. И когато приготвям нещо, което тя ми е показала, винаги имам чувството, че ме напътства. Хубаво е в празничните дни, освен да се отдаваме на забавления, да си спомним и за нашите близки, които някога са празнували с нас, а сега ни гледат от някъде и ни се радват.

Рецептата не е никак сложна и продуктите са съвсем обикновени,каквито са и бабите, но въпреки това най-ценните уроци учим именно от тях.
Ще напиша рецептата така, както я е имала записана баба, но в скобички ще ви дам и другите мерки.

ТОРТАТА НА БАБА ОТ ДВА ПЛАСТА
продукти за торта с диаметър 26 см (това е размерът на формата, в която пекох блатовете, но когато се намаже с крем и облепи с орехи, става с по-голям диаметър, затова си пригответе по-голяма чиния)

за белия блат:
1 яйце
7 с.л. (110г) захар
4 с.л. олио
11 с.л. (150мл) прясно мляко
1 ч.л. амонячна сода
13 с.л. (180 г) брашно
1 ванилия

за кафявия блат:
същите продукти, но заместваме 2 с.л.(30 г) от брашното с какао

За сиропа:
2ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 ванилия
* чашата, която използвах беше с вместимост 320 мл

За крема:
останалото количество от 1 л прясно мляко (700 мл)
захар на вкус (аз сложих около 2/3 ч.ч.)
2 яйца
3 с.л. брашно с връх
2 ванилии

орехи за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ

Двата блата се приготвят по един и същи начин. Яйцето и захарта се разбиват до побеляване, добавя се олиото, след това прясното мляко с разтворената в него амонячна сода, накрая се добавят брашното (за кафявия и какаото) и ванилията. Пече се в намазнена и набрашнена форма в загрята фурна на 180 градуса до суха клечка. След като изпечете и двата блата, ги оставете да се охладят напълно, защото така ще изчезне миризмата на амонячната сода.

Пригответе сиропа, като сложите водата и захарта на котлона и ги варите 2-3 мин. от момента на завиране. Дръпнете от котлона и добавете ванилията.

Поставете блатовете в тавички и с нож леко нарежете повърхността им, за да може по-лесно да попие сиропа. Разпределете горещия сироп по равно между двата блата и ги оставете хубаво да го попият и изстинат.

В тенджерка смесете всички продукти за крема, като предварително размиете брашното с малко мляко и разбиете леко яйцата. Поставете на умерен котлон и загрявайте при почти постоянно бъркане, докато се сгъсти и по повърхността му се появят мехури, които се пукат. Дръпнете го от котлона и оставете леко да се охлади, но не напълно, защото няма да можете да го намажете.

лесна и вкусна торта с орехи

Сложете единия блат (няма значение кой) в тортена чиния и го намажете обилно с крем. Отгоре внимателно приплъзнете втория блат и разпределете останалия крем отгоре и отстрани на тортата. Блатовете са леко издути в средата, ако това ви притеснява, можете да ги заравните, но аз не го правя. Накрая наръсете обилно с орехи и приберете тортата в хладилник за 24 часа. Понякога баба стържеше отгоре и шоколад. По принцип никога не я е украсявала с нещо, но аз поставих орехови ядки за „по-специален“ вид. А още по-специална е, защото я сглобих в тортената чиния на баба, а плетените от нея каренца ми бяха декор за снимките.

Тортата е сочна, много приятна и лека.

Хубаво нещо са милите спомени, нали приятели…

Скъпи приятели, моля да ми помогнете в популяризирането на блога! Ако ви харесват рецептите, натиснете някое от бутончетата за споделяне, за да могат да достигат до повече хора! Харесайте и страничката ми във Фейсбук и никога няма да пропускате нови публикации и рецепти! Благодаря ви!

3 thoughts on “Тортата на баба от два пласта / Two-layer grandmother’s cake

Add yours

  1. Здравейте, рецептата звучи супер! Имам два въпроса:
    1. От къде се купува тази амонячна сода?
    2. Може ли да бъде заменена(содата) с бакпулвер, и ако да, с какво количество?

    Харесвам

    1. Здравейте, Йоана! Амонячната сода би трябвало да я има във всички хранителни магазини при подправките. А за второто – предполагам, че може да се замени със същото количество бакпулвер (1 ч.л.), но не съм пробвала и не знам дали ще се получи толкова плътен блат, който да поеме цялото количество сироп. Бих ви препоръчала да използвате содата, но ако пробвате с бакпулвер, ще се радвам да споделите резултата. Спорен ден!

      Харесвам

Вашият коментар

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑