Това е една вкусна и елегантна торта, подходяща за всяка празнична трапеза. Комбинацията от банани и шоколад е класическа и надали има човек, който да може да ѝ устои. Лекотата ѝ я прави идеален завършек на обилните вечери, които съпътстват всеки празник. Прави се много лесно, което я прави още по-прекрасна. Ето и рецептата:
ШОКОЛАДОВА МУС ТОРТА С БАНАНИ
продукти за торта с диаметър 19-20см
за блата:
1/2 доза от този блат, друг ваш любим блат или можете да ползвате и готови блатове(те обаче са по-тънки от този блат, който аз използвах) или резени от рула, които да подредите за основа на тортата.
за муса:
100 г тъмен шоколад 70% какао
300 мл сладкарска сметана
2 с.л. захар
за глазурата:
10 г желатин, накиснат н 4-5 с. л. вода
100 мл вода
140 г захар
100 г тъмен шоколад
20 г какао
още:
2 бр. банани
за украса:
бананов чипс
няколко цели лешника
златисти захарни елементи
или украса по ваш избор
ПРИГОТВЯНЕ:
Пригответе блата според инструкциите, но във форма с диаметър 19-20 см. След като е изпечен и охладен, изрежете издутината, която се е образувала при печенето, но НЕ разрязвайте блата на две – ще го ползваме цял за основа.
За муса загрейте 100 мл. от сметаната до кипене, дръпнете я от котлона и в нея сложете начупения шоколад. Изчакайте няколко минути и разбъркайте, докато шоколадът се стопи и получите гладък ганаш. Останалите 200 мл сметана разбийте с 2 с.л. захар на сняг. Към ганаша прибавете част от разбитата сметана и разбъркайте докато се смесят. След това прибавете тази смес към останалата разбита сметана и разбъркайте, докато се смесят.
По стените на регулируем ринг за торта поставете ацетатно фолио или хартия за печене. Поставете блата в тортена чиния и го стегнете с приготвения ринг. Изсипете около 2/3 от муса и леко го вдигнете по стените на формата, а в средата го заравнете. Трябва да се получи нещо като гнездо. Обелете бананите, разрежете ги на половина и после напречно пак на половина. Поставете парчетата в гнездото от мус на малко разстояние едно от друго. Отгоре разпределете останалия мус и заравнете добре. Приберете тортата в хладилни за няколко часа. След това я освободете от ринга и махнете фолиото или хартията от стените ѝ. Сега поставете тортата във фризера за около час, преди да пристъпите към заливането с глазурата.
А за глазурата кипнете водата със захарта и със получения сироп залейте начупения шоколад. Разбъркайте докато шоколадът се стопи и добавете какаото, отново разбъркайте. Накрая добавете накиснатия желатин и пак разбъркайте, докато се разтопи в шоколадовата смес. С пасатор на слаба степен я разбийте за кратко, за да бъде максимално гладка. Прецедете готовата глазура и я охладете до около 25-26 градуса.
Извадете тортата от фризера и я поставете върху решетка в някакъв съд, където да може да се оттича глазурата. Залейте я с охладената глазура от всички страни и веднага я приберете в хладилника до пълното стягане на глазурата. При мен отне 10-15 мин.
Извадете тортата от хладилника и я прехвърлете в тортена чиния. Украсете я с бананов чипс, лешници и захарни декорации или с каквото имате под ръка и обичате.
И колкото и приятна и лека да е тортичката все пак внимавайте с хапването по празниците, приятели, че после да не се чудим къде да заврем кантара.
Скъпи приятели, моля да ми помогнете в популяризирането на блога! Ако ви харесват рецептите, натиснете някое от бутончетата за споделяне, за да могат да достигат до повече хора! Харесайте и страничката ми във Фейсбук и никога няма да пропускате нови публикации и рецепти! Благодаря ви!
Вашият коментар