Козуначена торта Капучино / Cappuccino easter bread cake

Козуначена торта Капучино / Cappuccino easter bred cake, тортичка блог

Здравейте, приятели!

Днес вече приключих и с последните остатъци от великденските козунаци, като приготвих една много вкусна и ароматна тортичка от тях.
И докато преди година, въобще не мислех, че торта от козунак би ми харесала, то след първата такава – Козуначената торта „Лимонов дъх“– вече това са едни от любимите ми торти, а и не само на мен. Сестра ми специално запази козунаци, за да и направя „Лимонов дъх“, но аз бях любопитна да опитам и някаква друга комбинация от вкусове и аромати. За тази торта се вдъхнових от нашата традиционна, семейна, великденска закуска, която задължително включва козунак, варени яйца, сирене, топло прясно мляко и кафе. Е, нямаше как да включа варените яйца и сиренето в сладка торта, но останалите вкусове си пасват толкова добре, че реших да направя една торта, която ги съчетава. Ето я и нея:

КОЗУНАЧЕНА ТОРТА КАПУЧИНО
продукти за торта с диаметър 19-20 см

1 стар козунак, най-добре да е обикновен, а не с пълнеж или някакъв силен аромат
300 -350 мл прясно мляко* за сиропиране + захар на вкус
* количеството може да варира в зависимост от това колко е сух козунакът

за крема и украса:
300 мл сладкарска сметана + 80 г захар
1 пак. нишесте ванилия
150 мл силно, ароматно еспресо
400 мл прясно мляко
150 г захар (или повече, ако обичате по-сладко)
1/2 пак желатин
20 г шоколад
канела за поръсване

сочна козуначена торта с кафе и мляко, торта капучино, тортичка блог, торта с шоколад, канела, сметана, козунак и кафе, великденска торта, домашна торта

ПРИГОТВЯНЕ:

Пригответе крема, като в тенджерка смесите кафето, захарта и около 300 мл от млякото и я сложите на котлона да се загрява течността. В останалите 100 мл прясно мляко разтворете нишестето. Когато течността в тенджерката се загрее до степен преди да заври, добавете разтвореното нишесте, намалете котлона и бъркайте постоянно, докато кремът се сгъсти и по повърхността му се образуват мехури, които се пукат.Дръпнете от котлона и покрийте крема с прозрачно фолио, така че да опира повърхността му. Охладете го напълно. Разбийте сметаната със захарта на гъст сняг, накиснете желатина с 1-2 с.л. вода и го оставете да набъбне. Разтопете го на водна баня, но го оставете в топлата вода, докато приготвите останалите неща.

Махнете прозрачното фолио от крема. Той ще се е сгъстил много, но това не трябва да ви притеснява. Прехвърлете го в купа, подходяща за миксер и го разбийте с миксера, докато стане гладък. Към вече разбития крем добавете на части половината от разбитата сметана и разтопения желатин. Разбъркайте много добре.

Във форма за торта или с регулируем ринг започнете подреждането на тортата. На дъното се поставят филийки от козунака, сиропират се със леко затопленото, подсладено мляко и отгоре се разпределя 1/2 от крема. повторете същото още веднъж, накрая се завършва с ред козунак и сиропиране. Покрийте формата с прозрачно фолио и приберете подредената торта за една нощ в хладилника.

На другия ден, прокарайте тънък нож по периферията на формата и освободете тортата от нея. Измажете я от всички страни с останалата 1/2 от сметаната и шприцовайте розички по ръба на тортата, поръсете с настърган шоколад и канела.

Ако обичате ароматът на кафе да е по-наситен, можете да използвате кафе и при сиропирането. Но на мен по-лекия аромат ми допада повече, защото, когато си взема хапка с повече крем, усещам ободряващия вкус и аромат на кафето, когато пък си взема хапка с повече козунак се наслаждавам на сладостта и мекотата на козунака. Разбира се, в компанията на чаша капучино, щедро поръсено с канела.

Ако все още из шкафовете ви се е сгушил някой забравен козунак, можете да го използвате по предназначение, а ако не – здраве да е. И догодина ще има козунаци, но тогава пък сигурно ще направя някоя нова вкусотия с козунак, абе най-добре не отлагайте, а си направете тортата, няма да съжалявате.

сочна козуначена торта с кафе и мляко, торта капучино, тортичка блог, торта с шоколад, канела, сметана, козунак и кафе, великденска торта, домашна торта

До скоро, приятели!

Скъпи приятели, моля да ми помогнете в популяризирането на блога! Ако ви харесват рецептите, натиснете някое от бутончетата за споделяне по-долу, за да могат да достигат до повече хора! Харесайте и страничката ми във Фейсбук и никога няма да пропускате нови публикации и рецепти! Благодаря ви!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d блогъра харесват това: