Торта със сърце / Hidden heart cake

Торта със сърце / Hidden heart cake, тортичка

Освен със сърце тази торта е от сърце! Защото я приготвих за много специален повод на много специален човек – рождения ден на моята майка – жената, която 9 месеца е носила мен, а след това и сестра ми под своето сърце и която със сигурност го е подарила на нас, нейните деца. И това е най-малкият жест, който мога да направя, за да я накарам да се чувства специална, а тя е именно такава.

Винаги, когато правя торта за близък човек, влагам вътре цялото си сърце, този път обаче исках то да се вижда и да го има във всяко парченце от тортата.

Като цяло знаех принципа, по който трябва да направя тази торта, проблемът обаче е, че съм виждала такива торти, направени със специални форми на Wilton, в които се изпичат блатовете. Друг вариант беше да направя един друг вид торта – със скрито сърце, което е в средата(като тази например), но в крайна сметка отпадна, защото, след като се разреже, в парчетата се вижда само част от сърцето, а за да се види цялото, тортата трябва да се разполови. Трябваше да измисля начин да се справя без специалните форми. И го измислих. Вярно, не е най-модерният и представителният, но пък всеки, който разполага с формичка за сладки сърце, може да го приложи. По надолу, в хода на рецептата, ще ви го покажа.

На практика самата рецепта не е трудна за приготвяне, най-пипкавата част е именно изрязването на сърцето, но с малко повече концентрация и точни измервания ще се получи. Малко комично е, че точно аз го казвам, защото съм толкова зле по математика, че понякога се чудя как да събера 2+2. Дори майка ми, когато се отърси от първоначалната емоция, предизвикана от тортата и пожеланията, ми каза: “ Ама… Деси, тази торта изисква много точни измервания!?! Направо не знам как си я направила!“ Истината е, че с много любов и сърце.

Всъщност, приятели, не знам дали математически вярно съм вписала сърце в окръжност, обаче се получи и не ме интересува, затова с гордост ви предлагам рецептата:

торта с шоколад и малини, плодова торта, шоколадова торта, малинова торта, вкусна торта, тортичка блог, торта сърце, вкусна домашна торта

ТОРТА СЪС СЪРЦЕ
продукти за торта с диаметър 18 см

за блатовете:
200 г светла кафява захар
200г бяла захар
220 г брашно
130 г неподсладено какао
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
щипка сол
2 големи яйца
200 мл бътърмилк (200 мл прясно мляко + 1 ч.л. лимонена киселина се смесват и се оставят за около 10 мин.)
140 мл олио
1 ванилия
200 мл гореща вода

за крема:
200 мл сладкарска сметана
150 г замразени малини
80 г меко масло
100 г бяла кристална захар
50 г пудра захар
резен лимон

За украсата:
пресни плодове – ягоди, боровинки, малини(може и замразени)
цветчета
гофрети (по желание)

Още:
клечки за зъби
линийка
1 формичка за сладки – сърце с размери 6 см ширина и 5 см височина
2 високи кръгли тавички с размер 19 см. и напълно отвесна стена. Ако нямате, можете да пригодите регулируем ринг за торта, като му направите дъно от алуминиево фолио, както на снимката.

Всъщност аз направих точно така, защото нямам такива тавички, обикновено пека 19-сантиметровите блатове в алуминиеви тавички, като тези.

В този случай обаче не са подходящи.

ПРИГОТВЯНЕ:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете двете тавички.
Смесете двата вида захар с брашното, какаото, бакпулвера, содата, солта и ванилията. Добавете яйцата, олиото, бътърмилка(прясното мляко с лимонова киселина) и разбъркайте леко. Накрая добавете горещата вода и разбийте всичко добре с миксер. Разпределете сместа в двете тавички и печете, докато забита клечка в блата излиза напълно суха и чиста. Извадете ги от фурната и ги охладете първо 20-30 мин. във формите, след това ги извадете от тях и ги доохладете върху решетка. Важно е блатовете да са напълно охладени, преди да ги изрежете.

Дойде време за най-трудната част – изрязването на сърцето. Вземете единия блат. Обърнете го с дъното нагоре, защото от долната страна е по-равен. При мен при изстиването блатовете се бяха свили и бяха с диаметър 18см. Би трябвало и при вас да се получи така. Намерете центъра на окръжността, като прокарате два диаметъра от двата противоположни края на кръга – където се пресекат, там е центъра. На 18 см. е лесно, защото средата е точно 9см. Маркирайте центъра с една клечка за зъби. Сега измерете от центъра към периферията 1,5 см на няколко места и ги маркирайте с още клечки за зъби. По надолу на снимките ще видите и ще се ориентирате по-добре. След това направете същото, само че от периферията към центъра. Така си оформих едно коридорче, в което да насочвам формичката, докато изрязвам. Сега вземете формичката и я притиснете, така че да влезе до средата в блата. Започнете да я плъзгате и да изрязвате блата, като се стремите да не излизате от маркираното с клечки за зъби поле. Там, откъдето вече сте минали, можете да махате клечките, за да не ви пречат и от време на време да отстранявате изрязаните парчета блат.

С втория блат направете същото, само че с другата половина на формичката.

Накрая трябва блатовете ви да изглеждат горе-долу така.

Сега вече можете да отдъхнете и да се усмихнете, защото пак е лесно и ни остана само да си приготвим крема. В касерола сложете малините, половината от кристалната захар и малко лимонов сок. Загрейте ги на среден котлон, докато кипнат и варете 2-4 мин. След това ги претрийте през цедка, за да отстраните семките. Оставете полученото пюре настрана, да се охлади малко. През това време разбийте на гъст сняг сметаната с останалата кристална захар, а след това и маслото с пудрата захар. Смесете разбитата сметана с разбитото масло и накрая добавете малиновото пюре. Разбъркайте, докато всичко се смеси много добре.

Поставете блата с изрязаната долна част на сърцето в тортена чиния и запълнете дупката с крем, старайте се да не излизате от нея. Запълнете и дупката в другия блат, внимателно го поставете върху първия със крема надолу, за да се слепят двете части на сърцето.

Измажете цялата торта с останалия крем и я украсете с пресни плодове или по желание.

Вярно, че усилията са малко повече, но пък крайният резултат си заслужава, нали. Но освен вида и вкуса ще ви очарова, и няма как да е иначе, защото комбинацията от шоколадов блат и малинов крем е класическа и любима на много хора. А ако не се престрашите да направите сърцето, можете да си приготвите тортата, като стандартна – блат – крем – блат крем. Пак ще стане вкусна и съм сигурна че пак ще стоплите поне няколко сърца с нея.

И като заговорих за стоплени сърца, няма как в тази публикация да не спомена прекрасния екип на Кеnwood България, който стопли моето с уникалния подарък, който получих по повод номинацията на блога за годишните награди на Блоговодител в категория „Сладко удоволствие“. А ако още не сте гласували и искате да подкрепите мен, можете да го направите тук, като следвате тези инструкции.

торта с шоколад и малини, плодова торта, шоколадова торта, малинова торта, вкусна торта, тортичка блог, торта сърце, вкусна домашна торта

Благодаря от сърце, мили хора!

Скъпи приятели, моля да ми помогнете в популяризирането на блога! Ако ви харесват рецептите, натиснете някое от бутончетата за споделяне по-долу, за да могат да достигат до повече хора! Харесайте и страничката ми във Фейсбук и никога няма да пропускате нови публикации и рецепти! Благодаря ви!

Реклами

3 thoughts on “Торта със сърце / Hidden heart cake

Add yours

  1. Здравейте!:)Направихме тази торта с моята дъщеря и се получи чудесна!Стана сочна, с чудесен крем( следващият път ще увелича количеството малини в него).Имам и въпрос- как да преценя продуктите за по-голяма торта(напр.26 см)?Планирам да я приготвя за един рожден ден.ПС.Блогът Ви е чудесен, благодаря сърдечно!

    Харесвам

    1. Привет! Много благодаря за милите думи и се радвам, че тортата ви е харесала! Мисля, че за толкова голяма торта – 26 см, ще трябва да приготвите двойна доза от блата, която да изпечете в две 26-сантиметрови тави, а за крема ми е малко трудно да преценя, защото си мисля, че когато се увеличи диаметърът на тортата, но се запази големината на сърцето вътре, може би ще трябва съвсем малко повече количество от крема. От друга страна, ако се направи по-голямо вътрешното сърце, ще трябва да увеличите количеството на крема спрямо големината на сърцето. Оставам на разположение, ако имате още въпроси, и ще се радвам да ми споделите снимка на вашата торта! Хубава вечер!

      Харесвам

  2. Благодаря за съветите! Непременно ще снимам следващата торта.За тази не се сетих, нетърпението да я опитаме беше голямо! Хубав и слънчев ден!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: