Нежна мус торта с праскови и лайка / Peach and chamomille mousse cake

Нежна мус торта с праскови и лайка / Peach and chamomille mousse cake

След вчерашния порой тук, в Бургас, вече се бях отчаяла за почивните дни. Но днес лятото ни позлати със слънчеви лъчи и лекия морски бриз отново довя лятното бургаско настроение. А рано сутринта дори нямах нужда от аларма, за да се събудя, защото крясъците на гларусите се погрижиха за това. И добре, че го направиха, иначе щях да пропусна невероятния изгрев, който се отразяваше в морската вода и създаваше танц от светлина. Толкова е хубаво да се насладиш на тази гледка, преди града да се събуди и да я замъгли с пушека от колите и острите шумове.

Та днес, след това прекрасно начало на деня, нямах намерение да прекарвам време пред компютъра, но реших, че искам и на вас да ви стане слънчево и лятно в душите и затова сега ви представям тази невероятно красива Мус торта с праскови и лайка. Според мен няма как при вида на това изкушение да не си в лятно настроение.

Освен това имам и друг повод, заради който ви споделям тази рецепта точно сега, но за него ще ви разкажа малко по-нататък, за да е изненада.

А сега ви оставям да се наслаждавате на летните емоции и ви предлагам рецептата за тортата.

Нежна мус торта с праскови и лайка / Peach and chamomille mousse cake, торта, тортичка блог, лека торта, лятна торта торта с праскови, мента, мус торта, домашна торта, красива торта

НЕЖНА МУС ТОРТА С ПРАСКОВИ И ЛАЙКА
продукти за торта с диаметър 22 см

за блата:
185 г брашно
200 г захар
1 бакпулвер
щипка сол
4 белтъка
175 мл прясно мляко
60 мл прясно изцеден сок от портокал
1/2 ч.л. настъргана кора от портокал
80 мл зехтин или олио

за мусовете:
130 гр вода (забележете гр)
1 и 1/2 пак. (15 г) желатин
500 мл сладкарска сметана
4 жълтъка
110 г захар
2 с.л. сушен цвят от лайка
1 ч.ч. (200 мл) пюре от праскови – моите бяха белени от компот, но може и пресни
по желание малко оранжева боя за храна

за украса:
резенчета праскови
листенца мента
свежи цветчета

ПРИГОТВЯНЕ:

За блата първо включете фурната да се загрява на 150 градуса. Намаслете и постелете с кръг хартия за печене дъното на тавичка с диаметър 22 см. Смесете в купа брашното, захарта, бакпулвера и солта и направете кладенче в средата на сместа. В друга купа сложете белтъците и прясното мляко и ги разбийте на високи обороти с миксера, докато се получи обемна бяла пяна (имайте предвид, че тази пяна не е стабилна като обикновените разбити белтъци и бързо губи обема си, но това не е проблем). Изсипете разбитите яйца с млякото в кладенчето на сухата смес и разбъркайте с телена бъркалка. След това добавете портокаловия сок, кората и олиото и отново разбъркайте, докато всичко се смеси добре. Изсипете полученото тесто в подготвената тавичка и печете в загрятата фурна, докато забита клечка в блата излиза суха и чиста. При мен отне около 25 мин.

Нежна мус торта с праскови и лайка / Peach and chamomille mousse cake, торта, тортичка блог, лека торта, лятна торта торта с праскови, мента, мус торта, домашна торта, красива торта

За крема първо накиснете желатина в 30 гр от водата. След това сложете останалата вода, захарта и лайката в тенджерка и ги кипнете за 3-4 мин. Докато това стане, разбийте сметаната, докато се получи мек пухкав крем, не трябва да става на гъст сняг. Приберете купата със сметаната в хладилника и измийте бъркалките на миксера. В друга купа сложете жълтъците. Прецедете сиропа с лайката, докато все още е горещ. Започнете да разбивате с миксера на средна степен жълтъците и при непрекъснато разбиване добавете на тънка струйка прецедения горещ сироп при тях. Увеличете скоростта на миксера и разбивайте, докато се получи пухкав крем и сместа изстине. Разтопете накиснатия желатин на водна баня. Смесете сметановия крем с жълтъчната смес и добавете разтопения желатин. Разбъркайте много добре, докато всичко се смеси. Разделете муса на две и към едната част добавете пюрето от праскови и по желание малко оранжева боя за подсилване на цвета.

В тортена чиния поставете блата и го стегнете с ринг за тора, по стените на който има ацетатно фолио или хартия за печене. Върху блата изсипете едната част от муса (няма значение коя) и я загладете много добре. Приберете чинията с тортата за около 15 мин в хладилника, за да стегне леко повърхността на муса. След това я извадете и отгоре разпределете другата част от муса и я загладете добре. Приберете тортата в хладилника за поне 6 часа, най-добре за една нощ.

След това я извадете от хладилника, махнете ринга и ацетатното фолио и украсете тортата с резени праскова, цветчета и листенца мента.

Невероятно нежна и лека е тази торта. В началото имах опасения, че лайката няма да се впише и ще преобладава като аромат в тортата, но се оказа, че няма такова нещо. Оказа се, че и решението ми да използвам портокалов сок и кора вместо лимонови, както е в оригиналната рецепта, е правилно. Много интересно, трите аромата – на портокал, праскови и лайка се съчетават невероятно и взаимно се допълват и правят всяка хапка едно прекрасно лятно изживяване.

Нежна мус торта с праскови и лайка / Peach and chamomille mousse cake, торта, тортичка блог, лека торта, лятна торта торта с праскови, мента, мус торта, домашна торта, красива торта

Приятни почивни дни, приятели!

Скъпи приятели, моля да ми помогнете в популяризирането на блога! Ако ви харесват рецептите, натиснете някое от бутончетата за споделяне по-долу, за да могат да достигат до повече хора! Харесайте и страничката ми във Фейсбук и никога няма да пропускате нови публикации и рецепти! Благодаря ви!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: