Шарлота с панакота и горски плодове / Panna cotta and forest fruits charlotte cake

Шарлота с панакота и горски плодове / Panna cotta and forest fruits charlotte cake

 

Приятели, за днес съм ви приготвила рецепти за няколко свежи, леки и плодови тортички. Първо, защото е лято и второ, защото много обичам плодове. И сега ще се зачудите защо пък няколко, а не само една. Ами много просто, защото имам толкова хубави рецепти, които искам да споделя с вас, а пък времето все не ми стига, та затова сега ще гледам да наваксам, че почне ли учебната година пак не се знае с какво свободно време ще разполагам. И сега да не обещавам напразно, но ще се постарая идните дни толкова да ви подсладя, че да ви държи доста дълго време. Освен това държа да ви кажа и че съвестта ми е чиста, защото лятото е на привършване и няма да ме обвинявате за развалените диети.

Тази рецепта може би сте видели в един от предните броеве на списание „Рецепти за здраве“, където бях гост, но така и не ми остана време да я публикувам тук, пък и незнайно как съм я сложила в папка „публикувани“ и съвсем съм изключила, но сега поправям този пропуск.

ШАРЛОТА С ПАНАКОТА И ГОРСКИ ПЛОДОВЕ
продукти за торта с диаметър 21 см

за бишкотеното тесто:
4 яйца
120 г захар
180 г брашно
щипка сол
4-5 с.л. пудра захар за поръсване

за желето от горски плодове:
200 г горски плодове (пресни или замразени)
60 г захар
1 с.л. вода
*използва се и желатин, но съм дала по-долу общото количество в рецептата, ще уточня колко се слага в горските плодове в хода на рецептата.

за панакотата:
500 мл сладкарска сметана
200 мл прясно мляко
120 г захар
2 и 1/2 пак (25 г) желатин + 80 гр вода
1 пак. бурбонска ванилова захар

за декорация пресни горски плодове и сатенена панделка

 

Шарлота с панакота и горски плодове / Panna cotta and forest fruits charlotte cake, торта, тортичка блог, тортичка, панакота, горски плодове, домашна торта, лека торта, лесна торта, торта с плодове, плодова торта, торта с бишкоти

 

ПРИГОТВЯНЕ:

Започнете с приготвянето на блата и бишкотите. Включете фурната да се загрява на 160 градуса. Постелете с хартия за печене две големи тави. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци в отделни купи. Разбийте белтъците с щипка сол и половината от захарта. След това разбийте жълтъците с останалата захар. Към жълтъците добавете около 1/4 от белтъците и разбъркайте, докато се смесят добре. След това добавете жълтъците към останалите белтъци и прибавете и пресятото брашно. Разбъркайте с внимателни движения, докато всичко се смеси добре. Поставете сместа в пош с кръгъл накрайник и шприцовайте от сместа в едната тава кръг с диаметър 20 см (предварително го начертайте върху хартията), а в другата ленти от тестото, които се допират, както на снимката, с дължина около 6,5 см.

Разбира се, можете да шприцовате и отделни бишкоти, ако желаете. Поръсете кръга и бишкотите с пудра захар и ги изпечете последователно в загрятата фурна до леко порозовяване, на мен ми отне около 7 минути на тава. Не ги препичайте – ще изсъхнат. Оставете ги да изстинат.

През това време накиснете за 10-15 мин. желатина в 80 гр вода, за да набъбне добре и започнете приготвянето на желето. Сложете горските плодове, захарта и водата в касерола и ги заглявайте на умерен котлон, докато кипнат. Оставете ги още 2-3 мин. на котлона и отстранете сместа. Изчакайте 4-5 мин да поизстине и към плодовете добавете 35 г от накиснатия желатин. Разбъркайте, докато желатина се стопи и изсипете сместа в облечена с прозрачно фолио тавичка с размер 20 см. Приберете я в хладилник до пълно втвърдяване на желето.

За панакотата смесете сметаната, млякото, захарта и ваниловата захар в тенджера и я сложете на умерен котлон, докато заври. Дръпнете я от котлона и изчакайте няколко минути, за да падне малко температурата на сместа. През това време разтопете останалия накиснат желатин на водна баня. След това го добавете към сместа за панакота и разбъркайте много добре. Приберете сместа в хладилник и я охладете до консистенция на много гъста боза (докато се полужелира).

Сложете блата в чиния за торта. Около него поставете ринг за торта, по стената на който сте сложили лентите от бишкотено тесто или
отделни бишкоти, на които сте подрязали единия край, за да са равни. Имайте предвид, че бишкотите трябва да са около блата, а не върху него. Изсипете върху блата 1/2 от сместа за панакота, върху нея поставете диска от желе и отгоре разпределете внимателно останалата панакотена смес. Приберете шарлотата за минимум 4-5 часа в хладилник, най-добре за една нощ.

След това махнете ринга за торта и украсете тортата със сатенената панделка и пресни плодове. Може да добавите и стръкчета мента или нещо друго, което искате.

Нямаше как да ви лиша от рецептата за това вкусно и леко съвършенство с плодове, приятели. Освен това и външният ѝ вид е толкова примамливо свеж, че просто не можеш да устоиш!

 

Шарлота с панакота и горски плодове / Panna cotta and forest fruits charlotte cake, торта, тортичка блог, тортичка, панакота, горски плодове, домашна торта, лека торта, лесна торта, торта с плодове, плодова торта, торта с бишкоти

 

Бъдете здрави, приятели и до скоро!

Скъпи приятели, моля да ми помогнете в популяризирането на блога! Ако ви харесват рецептите, натиснете някое от бутончетата за споделяне по-долу, за да могат да достигат до повече хора! Харесайте и страничката ми във Фейсбук и никога няма да пропускате нови публикации и рецепти! Благодаря ви!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: