Обърнат сладкиш с ананас по рецепта на Дона Хей / Donna Hay`s Pineapple Upside Down Cake

Много обичам да правя сладки подаръци. Този сладкиш е един от тях. Приготвих го преди два месеца, когато аз, мъжът ми и родителите ми щяхме да ходим на почивка из Родопите и щяхме да се отбиваме при наши скъпи роднини в Асеновград. Обещала съм да ви разкажа и за екскурзията, но все не ми остава достатъчно време. По принцип бях решила да направя торта, но предвид транспорта реших да не рискувам. А на този сладкиш бах хвърлила око доста отдавна. Дона Хей е една от любимите ми кулинарки и съм фен на доста от рецептите ѝ, които никога не са ме подвеждали. Ето защо бях убедена в зашеметяващия краен резултат и отново не се излъгах.

 Обърнат сладкиш с ананас по рецепта на Дона Хей / Donna Hay`s Pineapple Upside Down Cake, домашен сладкиш, обърнат сладкиш, вкусен сладкиш, сладкиш с ананас, тортичка блог

ОБЪРНАТ СЛАДКИШ С АНАНАС

450 г ананас
370 мл вода
380 г захар
190 г масло на стайна температура
3 яйца
300 г брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
60 г смлени бадеми
250 мл много гъст айран

Приготвяне:

Обелете ананаса. Разполовете го по дължина и след това го нарежете на много тънки филийки. В касерола сложете водата, ананаса и 110 г от захарта и ги варете около 10 мин. След това извадете ананаса от течността, за да не омекне прекалено и охладете и плода, и сиропа.

Подгответе си форма за торта с диаметър 22 см, като я намажете леко с олио и след това поставите хартия за печене на дъното и стените ѝ.

Пристъпете към приготвянето на тестото за сладкиша. Разбийте маслото с останалата захар да пухкавост. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате закратко. Директно при маслената смес пресейте брашното с бакпулвера и содата и добавете бадемите. Разбъркайте леко и накрая прибевете айрана. Разбъркайте до пълно хомогенизиране.

На дъното на подготвената форма подредете парчета ананас, като ги застъпвате, върху тях изсипете половината от сиропа. След това изсипете и тестото във формата. Не се притеснявайте от течността и аз в първия момент се замислих, но след това се доверих и не сгреших.

Поставете сладкиша в загрята на 180 градуса фурна и печете около 50 мин. След това го покрийте с лист алуминиево фолио, за да не изгори и печете още 20-25 мин. Проверете го с клечка – тя трябва да излиза без полепнало тесто по нея.

Извадете сладкиша от фурната и го охладете за десетина минути, след което го обърнете в подходяща чиния и отстранете хартията за печене.

Преди сервиране го полейте с останалата половина от сиропа.

Невероятен, ухаещ на масло и ананас, този сладкиш едвам достигна до дестинацията си. През целия път в колата зажаднели погледи се търкаляха по него, а спорадичните примлясквания ме караха рязко да се обръщам, за да видя дали някой не се е поддал на изкушението.

 Обърнат сладкиш с ананас по рецепта на Дона Хей / Donna Hay`s Pineapple Upside Down Cake, домашен сладкиш, обърнат сладкиш, вкусен сладкиш, сладкиш с ананас, тортичка блог

Но вие не се опитвайте да му устоите, приятели, а при първа възможност си пригответе този невероятен сладкиш – няма да съжалявате.

До скоро!

Скъпи приятели, моля да ми помогнете в популяризирането на блога! Ако ви харесват рецептите, натиснете някое от бутончетата за споделяне по-долу, за да могат да достигат до повече хора! Харесайте и страничката ми във Фейсбук и никога няма да пропускате нови публикации и рецепти! Благодаря ви!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: