Торта червено кадифе / Red velvet geode cake

Ето че дойде време и за последната торта тази година, приятели!

Каква година беше за мен само! Забързана, напрегната, щастлива, накрая тъжна и най-важното – поучителна. Направих равносметка на много неща и си дадох отговорите, които досега не можех. Надявам се и за вас да е била ползотворна и най-вече здрава!

С днешната торта искам да ви пожелая новата 2019-та да тече меко и гладко като кадифе, да е слънчева като злато, да е изпълнена със скъпоценни мигове, да е страстна като червения цвят и разбира се отново да е здрава като скъпоценен минерал.

Всички тези пожелания съчетах символично в нашата празнична новогодишна торта. Ето и рецептата:

 

Торта червено кадифе / Red velvet geode cake, торта, тортичка блог, торта с крема сирене, торта за нова година, новогодишна торта

 

ТОРТА ЧЕРВЕНО КАДИФЕ
продукти за торта с диаметър 21 см

за блатовете:
320 г брашно
260 г захар
15 г какао
1 1/2 ч.л. сода
1 ч.л. сол
2 големи яйца на стайна температура
300 мл олио
200 мл много гъст айран
1 кутийка прахообразна червена боя, разтворена в 50 мл вода (боята продават в Кауфланд)
1 ампула есенция ванилия
2 ч.л. оцет

за крема:

600 г крема сирене на стайна температура
250 г масло на стайна температура
400 г пудра захар
1 ампула есенция ванилия

за украса:
червена и златна хранителна боя
60 г разтопен бял шоколад
захарни перлички
захарен кристал (ще ви покажа как го приготвих в отделна публикация)

ПРИГОТВЯНЕ:

Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Намазнете три тавички с диаметър 21 см и покрийте дъната им с хартия за печене.
В купа смесете брашното, захарта, какаото, солта и содата. Към тях добавете яйцата, олиото, айрана, ванилията, разтворената боя и оцета. С миксер първо на бавна степен, а след това на бърза разбийте всичко до хомогенност. Разпределете тестото в трите тавички и печете докато забита клечка в центъра излиза суха и чиста (в моята фурна около 40-42 мин). Не ги препичайте – ще изсъхнат и няма да са влажни. Извадете ги от фурната и ги оставете 20-25 мин във формите. След това обърнете блатовете върху равна повърхност и ги оставете така да изстинат напълно, без да отлепяте хартията от дъната. След това ги обърнете и заравнете издутините в средата, които са се образували от печенето.

 

Торта червено кадифе / Red velvet geode cake, торта, тортичка блог, торта с крема сирене, торта за нова година, новогодишна торта

 

За крема разбийте маслото с половината захар на пухкав крем, в отделен съд разбийте крем сиренето с останалата захар и ванилията. Накрая ги смесете и разбийте за кратко, за да се хомогенизират.

Важно: отцедете суроватката от крема сиренето, ако има такава.

Сглобяването на тортата е стандартно – редуват се блат и крем. Накрая измажете от всички страни тортата с крем, но тънко. Това се прави, за да се залепят трохите за крема и после да не се виждат трохи при финалното измазване.Приберете тортата да 40 мин в хладилника и чак след това я измажете напълно от всички страни. Приберете тортата в хладилник за една нощ.След това преминете към украсата.

Аз си запазих малко от крема за украса и го оцветих в червено и златно. След това мацнах от двата крема на места по стените на тортата и загладих с палетен нож. Така се получи акварелен ефект. С чиста боя мацнах тук-там. Разтопения шоколад разстелете върху лист алуминиево фолио и го охладете, след което го начупете или нарежете на форми. Аз предварително бях намазала листа фолио с хранителна боя, за да придам цвят.Подредете елементите върху тортата по ваш вкус.

Едивственото, за което съжалявам в тази торта е, че не успях да я снимам добре и да ви покажа колко бляскава е в действителност. Захарният кристал така блещука на светлината, като истински е. Пожелавам си за новата година да подобря фотографските си умения, но да видим.

И отново, приятели, весело посрещане на Новата година!
Многая лета!

П.П. Ще кача снимки с разреза след Нова година.

Торта червено кадифе / Red velvet geode cake, торта, тортичка блог, торта с крема сирене, торта за нова година, новогодишна торта

Скъпи приятели, моля да ми помогнете в популяризирането на блога! Ако ви харесват рецептите, натиснете някое от бутончетата за споделяне по-долу, за да могат да достигат до повече хора! Харесайте и страничката ми във Фейсбук и никога няма да пропускате нови публикации и рецепти! Благодаря ви!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: