(Кифленска) Торта с маскарпоне крем, малини, къпини и ликьор от касис / Berry mascarpone cake

Привет, приятели!

Миналата седмица бе доста натоварена и наситена със събития, които нямам търпение да споделя с вас. Без да губя време, започвам с първото по важност, а не по хронология.

Много бързо минава времето и ето, че стана време отново за рождения ден на моята сестричка. Честно, когато наближи 9 август, започвам да се моля да не ѝ скимне някоя невъзможна идея за торта.

 

(Кифленска) Торта с маскарпоне крем, малини, къпини и ликьор от касис / Berry mascarpone cake , торта с плодове, тортичка блог, рецепта за торта, лесна и бърза торта, домашна торта, розова торта, торта барби, вкусна торта с малини

 

По принцип бях запланувала тортата „Мадагаскар“ за повода, но една вечер месинджърът ми подозрително изпищя по никое време, тъкмо заспивах. Познайте, получих снимка на торта с барби, от онези като от едно време, и съобщение: „Како искам това да е тортата за рождения ми ден“. Бързо се съвзех от сънливостта и отсякох, че няма да я направя. Не ме разбирайте погрешно, но тези торти са ми много ъм… да кажем – неестетични, за да не употребявам по-груба дума. Това, разбира се, си е моето мнение.

Та започна се един спор по месинджър, минахме през варианти за барби медицинска сестра, котенца, кученца, фламинги и други животни от зоопарка. Накрая в пространството остана репликата: „Искам КИФЛЕНСКА торта, доверявам ти се, каквото решиш.“За всякакви торти бях чувала, ама кифленска… Първото нещо, което ми хрумна е да направя торта чантичка с пръснати гримове около нея, но и този тип торти не ми харесват. Премислих няколко варианта и накрая бях решила да направя гола торта с украса от свежи цветя, френски макарони и някакъв красив топер (не намерих вариант на български за тази дума), на който да пише „Честит рожден ден!“. Уточнихме вкуса на тортата и се заех да търся топер. Съвсем случайно попаднах на тази страница във Фейсбук и харесах този топер на снимката, на който реших да приложа същата техника, като на барбито.

Веднага се свързах с хората от страничката, които бяха много любезни, въпреки че беше неделя откликнаха почти веднага и отговориха на всичките ми въпроси. Във вторник топерът беше при мен. Ако си търсите нещо подобно, горещо препоръчвам тази страничка във Фейсбук, останах много доволна от обслужването и отношението им към мен.

И така идеята вече се избистряше, но реших все пак да потърся нещо подобно из виртуалното пространство и се оказа, че в E-bay има специални топери на части за направата на такава торта и там всъщност видях как би изглеждала готова. Първоначално идеята ми беше да покрия и краката на момичето с роклята от крем, но когато видях снимката в Ибей ми се стори доста по-кифленско да я оставя с голи крачета, идеално за моята цел. Не можах да избера по-кифленски цвят за роклята от розовото и в крайна сметка това е резултатът, о и злато, трябваше да има и злато.

(Кифленска) Торта с маскарпоне крем, малини, къпини и ликьор от касис / Berry mascarpone cake , торта с плодове, тортичка блог, рецепта за торта, лесна и бърза торта, домашна торта, розова торта, торта барби, вкусна торта с малини

 

ТОРТА С МАСКАРПОНЕ КРЕМ, МАЛИНИ, КЪПИНИ И ЛИКЬОР ОТ КАСИС
Продукти за торта с диаметър 24 см

за блата:
5 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
120 г захар
150 г брашно
1/3 ч.л. бакпулвер

за сиропа:
1/2 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. вода
(чаената чаша е с вместимост 220 мл.)
100 мл ликьор от касис

за крема:
350 мл сладкарска сметана
100 г кристална захар
1/2 ч.л. есенция ванилия
500 г маскарпоне
50 г пудра захар

още:
300 г малини и къпини

за украса:
250 мл сладкарска сметана
50 г захар
червена сладкарска боя

ПРИГОТВЯНЕ:

Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Застелете форма за торта с диаметър 24 см с хартия за печене и я намажете по дъното и стените с олио. Започнете с приготвянето на блата.

Разбийте белтъците на пухкав сняг заедно с почти цялата захар. След това разбийте жълтъците до побеляване с останалата захар. Смесете ги внимателно и отгоре, директно в купата, пресейте брашното и бакпулвера. Разбъркайте нежно, за да се смесят. Изсипете сместа във формата и печете, докато забита клечка в блата излиза суха и чиста (в моята фурна отне около 35-40 мин). Охладете за около 20-30 мин. във формата, след това го извадете и доохладете на решетка. Заравнете горната му част, ако се налага, и го разрежете на 3.

 

(Кифленска) Торта с маскарпоне крем, малини, къпини и ликьор от касис / Berry mascarpone cake , торта с плодове, тортичка блог, рецепта за торта, лесна и бърза торта, домашна торта, розова торта, торта барби, вкусна торта с малини

 

За сиропа сложете захарта и водата да заврат и варете 3-4 мин. Охладете сиропа и добавете ликьора от касис.

За крема разбийте сметаната с кристалната захар и ванилията на твърд сняг. В друга купа разбийте закратко маскарпонето с пудрата захар, за да няма бучки. Смесете добре двата крема.

Сглобете тортата в чиния, като редувате блат, сироп и крем, върху крема слагайте от малините и къпините. Измажете добре с крем тортата от всички страни. Приберете я в хладилник за няколко часа, най-добре за една вечер.

 

(Кифленска) Торта с маскарпоне крем, малини, къпини и ликьор от касис / Berry mascarpone cake , торта с плодове, тортичка блог, рецепта за торта, лесна и бърза торта, домашна торта, розова торта, торта барби, вкусна торта с малини

 

За украсата може да използвате малини и къпини, но както стана ясно тортата беше за специален повод и по желание на рожденичката. За моята украса просто разбийте предвидената сметана със захарта и боята на твърд сняг. Забийте фигурката и с шприц направете роклята. Поръсете със захарни перли.

Това е!

Рожденичката остана много доволна и изненадана, а това винаги много ме радва.

 

Систър, обичам те много, ама догодина кифленски торти не правя.

 

(Кифленска) Торта с маскарпоне крем, малини, къпини и ликьор от касис / Berry mascarpone cake , торта с плодове, тортичка блог, рецепта за торта, лесна и бърза торта, домашна торта, розова торта, торта барби, вкусна торта с малини

До скоро, приятели!

П.П. Приятели, забелязахте ли заглавията на книгите под тортата? Дали не ви очаква нещо ново скоро в блога?

Скъпи приятели, моля да ми помогнете в популяризирането на блога! Ако ви харесват рецептите, натиснете някое от бутончетата за споделяне по-долу, за да могат да достигат до повече хора! Харесайте и страничката ми във Фейсбук и никога няма да пропускате нови публикации и рецепти! Благодаря ви!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: