Привет, приятели!
Миналата седмица бе доста натоварена и наситена със събития, които нямам търпение да споделя с вас. Без да губя време, започвам с първото по важност, а не по хронология.
Много бързо минава времето и ето, че стана време отново за рождения ден на моята сестричка. Честно, когато наближи 9 август, започвам да се моля да не ѝ скимне някоя невъзможна идея за торта.
По принцип бях запланувала тортата „Мадагаскар“ за повода, но една вечер месинджърът ми подозрително изпищя по никое време, тъкмо заспивах. Познайте, получих снимка на торта с барби, от онези като от едно време, и съобщение: „Како искам това да е тортата за рождения ми ден“. Бързо се съвзех от сънливостта и отсякох, че няма да я направя. Не ме разбирайте погрешно, но тези торти са ми много ъм… да кажем – неестетични, за да не употребявам по-груба дума. Това, разбира се, си е моето мнение.
Та започна се един спор по месинджър, минахме през варианти за барби медицинска сестра, котенца, кученца, фламинги и други животни от зоопарка. Накрая в пространството остана репликата: „Искам КИФЛЕНСКА торта, доверявам ти се, каквото решиш.“За всякакви торти бях чувала, ама кифленска… Първото нещо, което ми хрумна е да направя торта чантичка с пръснати гримове около нея, но и този тип торти не ми харесват. Премислих няколко варианта и накрая бях решила да направя гола торта с украса от свежи цветя, френски макарони и някакъв красив топер (не намерих вариант на български за тази дума), на който да пише „Честит рожден ден!“. Уточнихме вкуса на тортата и се заех да търся топер. Съвсем случайно попаднах на тази страница във Фейсбук и харесах този топер на снимката, на който реших да приложа същата техника, като на барбито.
Веднага се свързах с хората от страничката, които бяха много любезни, въпреки че беше неделя откликнаха почти веднага и отговориха на всичките ми въпроси. Във вторник топерът беше при мен. Ако си търсите нещо подобно, горещо препоръчвам тази страничка във Фейсбук, останах много доволна от обслужването и отношението им към мен.
И така идеята вече се избистряше, но реших все пак да потърся нещо подобно из виртуалното пространство и се оказа, че в E-bay има специални топери на части за направата на такава торта и там всъщност видях как би изглеждала готова. Първоначално идеята ми беше да покрия и краката на момичето с роклята от крем, но когато видях снимката в Ибей ми се стори доста по-кифленско да я оставя с голи крачета, идеално за моята цел. Не можах да избера по-кифленски цвят за роклята от розовото и в крайна сметка това е резултатът, о и злато, трябваше да има и злато.
ТОРТА С МАСКАРПОНЕ КРЕМ, МАЛИНИ, КЪПИНИ И ЛИКЬОР ОТ КАСИС
Продукти за торта с диаметър 24 см
за блата:
5 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
120 г захар
150 г брашно
1/3 ч.л. бакпулвер
за сиропа:
1/2 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. вода
(чаената чаша е с вместимост 220 мл.)
100 мл ликьор от касис
за крема:
350 мл сладкарска сметана
100 г кристална захар
1/2 ч.л. есенция ванилия
500 г маскарпоне
50 г пудра захар
още:
300 г малини и къпини
за украса:
250 мл сладкарска сметана
50 г захар
червена сладкарска боя
ПРИГОТВЯНЕ:
Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Застелете форма за торта с диаметър 24 см с хартия за печене и я намажете по дъното и стените с олио. Започнете с приготвянето на блата.
Разбийте белтъците на пухкав сняг заедно с почти цялата захар. След това разбийте жълтъците до побеляване с останалата захар. Смесете ги внимателно и отгоре, директно в купата, пресейте брашното и бакпулвера. Разбъркайте нежно, за да се смесят. Изсипете сместа във формата и печете, докато забита клечка в блата излиза суха и чиста (в моята фурна отне около 35-40 мин). Охладете за около 20-30 мин. във формата, след това го извадете и доохладете на решетка. Заравнете горната му част, ако се налага, и го разрежете на 3.
За сиропа сложете захарта и водата да заврат и варете 3-4 мин. Охладете сиропа и добавете ликьора от касис.
За крема разбийте сметаната с кристалната захар и ванилията на твърд сняг. В друга купа разбийте закратко маскарпонето с пудрата захар, за да няма бучки. Смесете добре двата крема.
Сглобете тортата в чиния, като редувате блат, сироп и крем, върху крема слагайте от малините и къпините. Измажете добре с крем тортата от всички страни. Приберете я в хладилник за няколко часа, най-добре за една вечер.
За украсата може да използвате малини и къпини, но както стана ясно тортата беше за специален повод и по желание на рожденичката. За моята украса просто разбийте предвидената сметана със захарта и боята на твърд сняг. Забийте фигурката и с шприц направете роклята. Поръсете със захарни перли.
Това е!
Рожденичката остана много доволна и изненадана, а това винаги много ме радва.
Систър, обичам те много, ама догодина кифленски торти не правя.
До скоро, приятели!
П.П. Приятели, забелязахте ли заглавията на книгите под тортата? Дали не ви очаква нещо ново скоро в блога?
Скъпи приятели, моля да ми помогнете в популяризирането на блога! Ако ви харесват рецептите, натиснете някое от бутончетата за споделяне по-долу, за да могат да достигат до повече хора! Харесайте и страничката ми във Фейсбук и никога няма да пропускате нови публикации и рецепти! Благодаря ви!
Вашият коментар