Тулумби / Tulumba

Привет, приятели!

Онзи ден се завърнах от Варна, където участвах отново във фестивала „Кино и храна“ (разказах ви за провеждането на фестивала в Буртас ТУК) . За мен беше чест, защото всъщност с моята кулинарна демонстрация беше открит фестивалът.

Във Варна фестивалът се провежда за втора година и да ви кажа, личеше си и по организацията, и по богатата програма. Отново адмирации за организаторите! За разлика от Бургас, във Варна повече се усещаше изкуството, артистичната страна на фестивала, но разбира се, заслуга имат най-вече участниците и под участници имам предвид всички, не само артистите и кулинарите, които гостуваха, а всички от шатрите и павилиончетата с храни и напитки.

 

Тулумби / Tulumba, толумбички, сиропирани десерти, сиропирани сладкиши, тортичка блог

 

За жалост аз с моите стомашни тревоги не успях да опитам нищо. Представяте ли си – на такъв фестивал, отвсякъде с носят апетитни миризми и ти да не можеш да хапнеш нищо, освен печено пиле и краставици. Хора ядат по масите сочни бургери и ребърца в компанията на пържени картофки и биричка, пък ти само преглъщаш слюнката си. Но за сметка на това се нахраних с изкуство, поднесено от Лили Гелева и Мартин Костадинов.

 

Видях и антагониста от сериала „Дяволското гърло“ – Христо Петков и Владо Карамазов мярнах, но ме беше срам да отида да го помоля за снимка.

 

А с какво аз допринесох за фестивалния дух? С тулубмички. Когато бяхме в Бургас, Дани, водещата на фестивала, ме попита кое е първото сладко нещо, което съм правила.

 

И ето, приятели, първото сладко нещо, което съм сготвила, са тулумбички или поне това е първият ми спомен. Ето защо реших да направя точно това на фестивала. Там ги приготвих мънички, за да има за повече хора и аранжирах една порция, за да покажа, че и най-простият десерт може да изглежда модерно.

 

Тулумби / Tulumba, толумбички, сиропирани десерти, сиропирани сладкиши, тортичка блог

 

В чинията сложиш цедено кидело мляко, върху него тулумбичките, малко пресни ягодки и накрая поръсих с карамелизиран кокос. А как приготвих самите тулумби вижте по-долу.

Тулумби / Tulumba, толумбички, сиропирани десерти, сиропирани сладкиши, тортичка блог

 

ТУЛУМБИ

400 мл вода
30 г мазнина (масло, олио или смес)
щипка сол
300 г брашно
2 с.л. пшеничен грис
3 големи яйца
олио за пърженето

за сиропа:
3 ч.ч.* захар
2ч.ч. вода
щипка лимонена киселина

*чашата е с вместимост 300 мл.

ПРИГОТВЯНЕ

Започнете с приготвянето на сиропа. Сложете водата и захарта в тенджера на котлона, докато заври. Добавете лимонената киселина и разбъркайте, докато се абсорбира. Дръпнете от котлона и охладете.

Едва след това започнете с приготвянето на тулумбите. Сложете водата, мазнината и солта в тенджера на котлона и изчакайте течността да заври. Добавете наведнъж цялото количество брашно и бъркайте с дървена лъжица, докато се събере на топка, която се отделя от стените на съда. Дръпнете от котлона и прехвърлете тестото в купа. Размесете леко с лъжицата и добавете гриса. Разбъркайте много добре, докато се поеме. По този начин също ще намалите температурата на тестото и ще можете да добавите яйцата. Когато тестото не пари много при пипане, започнете да добавяте яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате, докато се поеме от тестото. В началото, когато добавите яйце и разбъркате, ще забележите, че тестото се „пръска“ и става „лигаво“. Не се притеснявайте, а продължавайте да бъркате – в един момент ще се събере отново. Когато добавите и трите яйца, тестото е готово. Ще ви изглежда тежко и жилаво – за тулумби трябва да е такова.

 

Тулумби / Tulumba, толумбички, сиропирани десерти, сиропирани сладкиши, тортичка блог

 

В тиган налейте 3-4 пръста олио. Прехвърлете тестото или част от него (по-лесно се работи на малки части) в платнян пош със звездовиден накрайник или ламаринена преса. По възможност не използвайте найлонов пош, защото тестото е тежко и се изисква известна сила при шприцоването. Често найлоновите пошове се късат или се измъква накрайникът отпред – ще ви скъса нервите. Шприцовайте тулумби в тигана в студеното олио. Големината им е по ваше желание, режете ги с ножичка. Не препълвайте тигана, защото увеличават обема си и не се изпъжват равномерно. Сложете тигана с тулумбите на умерен котлон, а не на най-силната степен. Пържете до златистокафяв цвят. След като са готови, дръпнете тигана от котлона и прехвърлете тулумбите директно в студения сироп. Потопете ги, за да се облеят от всички страни, и ги оставете в сиропа за 5-7 мин. Докато тиганът все още не е на котлона шприцовайте нова доза от тестото в него и чак тогава то сложете отново но огъня. Така се процедира, докато тестото свърши.

По принцип можете и веднага да опитате тулумбите, но установих, че са най-вкусни, след като престоят в хладилник 2-3 часа. Най-добри са до 12 часа след приготвянето им. След това започват да омекват прекалено от сиропа, а истинската тулумба трябва да е хрупкава отвън и мека и сочна вътре.

 

Тулумби / Tulumba, толумбички, сиропирани десерти, сиропирани сладкиши, тортичка блог

 

Това е от мен, приятели.
До скоро!

Скъпи приятели, моля да ми помогнете в популяризирането на блога! Ако ви харесват рецептите, натиснете някое от бутончетата за споделяне по-долу, за да могат да достигат до повече хора! Харесайте и страничката ми във Фейсбук и никога няма да пропускате нови публикации и рецепти! Благодаря ви!

8 thoughts on “Тулумби / Tulumba

Add yours

    1. Здравейте! Това е рецептата, по която аз винаги правя тулумби у дома. При мен се получават повече от перфектни и това е вкусът на тулумби от детството ми, който аз помня и който търся. Доколкото виждам и при други двама блогъри са се получили много успешно и споделят, че са вкусни. Съжалявам, че опитът Ви е бил несполучлив, надявам се да намерите Вашата рецепта.

      Харесвам

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑